Български Панакс Жен-шен метод на култивиране
Корейския Жен-шен, които подпомага здравето на човека от дълго време, се отглежда в Азиатския континент в Китайските райони в близост до Корейския полуостров и в Корейския полуостров, и расте само в една и съща географска ширина(между 30 ° and 48 ° N. Жен-шен се отглежда и в щата Уисконсин в САЩ.
В Европа се отглежда малка продукция в Германия и Франция, но няма страни с голямо производство като Кореа, Китай, Канада и Сащ.
България е разположена на същата географска ширина като Корея, която е най-подходяща за отглеждане на културата. Затова произвеждам корейски жен-шен в експериментални ферми в България и събирам данните за отглеждането на жен-шен от различни места в България от 2015 г. до днес.
Убедих се чрез директни експерименти за култивиране и адаптация в околната среда,че България е в състояние да произведе Панакс Жен-шен с най-добрия почвен, географски, климатичен и икономически оптимум.
Като представителен продукт на България и на европейския континент, ние създадохме българската индустрия за жен-шен, за да гарантираме високите доходи на българските фермери и да бъдем водещ лидер на световния пазар на жен-шен индустрията. беше необходимо да се съставят стандартните насоки за установяване на индустрията на жен-шен като цяло чрез разпределяне на метода за отглеждане на жен-шен на българските земеделски стопани по стабилен начин и написване на „български стандартен метод за отглеждане на жен-шен ”.
Панакс жен-шен е признат за своите лечебни свойства, билкови лекарства, женшен (безсмъртна медицина) и панацея, които са били познати от повече от 2000 години.
За разлика от този, който отдавна е обичан в Ориента, на Запад, корейският женшен, който беше представен за първи път през Китай, беше отхвърлен като "просто източен продукт на мистицизма" заради западното разбиране на западняците.
Въпреки това, през 50-те години, когато ефикасността на жен-шен върху различни неизлечими болести, причинени от материалната цивилизация, стана по-забележима, западната наука започна да обръща внимание на жен-шен, а усилията за научно изясняване на ефикасността на корейския женшен са по-активни, отколкото в Ориента. Постоянно се публикуват и научни изследвания, и активно се провеждат научни изследвания и разработки чрез сродни изследователски институти.
В глава 1 ще разгледаме историята на корейския женшен чрез произхода, разпространението, името и произхода на женшен. Жен-шен (Panax ginseng C. A. Meyer) е фитопатологично растение, произхождащо от Далечния изток на Азия, по-специално в района на географската ширина от 30 ° до 48 °.
Не е ясно кога човечеството е започнало да открива фармакологичната ефикасност от жен-шен, но само може да се предположи, че женшенът е бил познат на човешки същества от праисторически времена.
Корейският жен-шен традиционно е признат за най-високо качество на жен-шен на международния пазар на жен-шен. Корейският жен-шен е сред най-престижните сред видовете жен-шен, също така се продава на по-висока цена.
Освен това е много трудно да расте на място, което не е подходящо за естествена среда, като например климат почва. Поради високата селективност за култивираната зона поради ботаническите характеристики на жен-шена, с оглед на факта, че Корея е оптимално място за отглеждане на жен-шен, България е с много сходно географско положение и богато качество на почвата и има потенциал да се превърне в основен производител на корейски женшен по целия свят.
Внедряването на българската жен-шен индустрия на световния пазар както розата на България.
В допълнение към отличните производствени техники на корейския жен-шен, управленски умения, технология на обработка и специално ноу-хау за използване на суровините в Корея се комбинират с управленските умения на фермерите в България. За да предоставим необходимата информация за вземане на решения, ние създадохме „Българско жен-шен училище“ за прехвърляне на технологията за отглеждане на жен-шен на българските земеделски производители и подготвихме книгата на „Българския стандартен метод за отглеждане на жен-шен“, която да се използва като образователен материал.
Сега тя се използва за предоставяне на необходимата информация на българските фермери за жен-шен чрез българската книга за стандартен метод за отглеждане на жен-шен и чрез предоставяне на българските фермери на всички познания, свързани с отглеждането чрез българското жен-шен училище. С нетърпение очакваме България да се превърне в представителна страна, водеща в световната индустрия за жен-шен в сътрудничество с забележителните индустриални технологии, постигнати в корейската индустрия на жен-шен.
Що е Жен-шен?
Жен-шенът е лечебна билка, която се е използвала като скъпоценен лекарствен материал в древния Ориент и може да се отглежда само на ограничени места, защото е трудна за отглеждане. Има различни форми и особености във всяка развиваща се страна, като в света има три основни вида жен-шен: корейски женшен, китайски жен-шен в Китай и Хималаи, и китайски женшен в Северна Америка, които се конкурират на световния пазар.
Корейският женшен е наречен „жен-шен“, защото корените му приличат на човешки същества, защото приличат на човешка глава, ръце, крака и лице. Думата „жен-шен“ произхожда от корейската дума за човешко тяло. Формата на жен-шен варира в зависимост от годината на раждане, средата на отглеждане и вида на сорта. Горната част е съставена от стъбло, листа и дръжка, а коренната част е главата, главният корен и израстаци на корена.
Повърхностната част на жен-шен има типична форма, когато е на 4-та година. Формата на листата прилича на тази на дланта и има 5 малки листа като 5 пръста.
Корените на долната част са съставени от главата, главния корен, корена и предната страна в горната част. Типичната форма на жен-шен е подобна на тази на човешкото същество, състояща се от една главна глава и две основни клона, съответстващи на основното тяло и краката.
Основните корени правят различни форми. Типичният женшен е цилиндричен, но има различни форми като дълга цилиндрична форма, къса цилиндрична форма, форма на чадър, дълга и къса форма и форма, при която се развива главният мускул с малко развитие на основния мускул.
структура на женшен
A)Форма и структура на стеблото
Стъблото на жен-шен е свързано с главата и формата на стъблото е кръгла.
Цветът варира от синьо до тъмно пурпурно в зависимост от степента на лилав цвят. Това се дължи на експресията на антоцианинов пигмент, който е пречистващ агент в епидермалната тъкан на стъблото, но има разлика в зависимост от сорта, видовете и сортовете.
Обикновенно стъблото е само едно, но има сортове при които се появяват повече от едно стъбла след третата година.
От външната страна на дръжката се намират епидермис, флоемколенхима, флоемна паренхима, смола и ендодерма.
Вътрешният ендотелен слой се състои от вътрешни стелови влакна, флоем, ксилема, канали, Xylemparenchyma, Rosettecrystal, Pith и т.н.
B) Форма и структура на листата
Листата на жен-шен се състои от пет малки клонки на дръжки, разклонени от голяма дръжка в апикалната област на стъблото.
Формата на листата и броят на големите листа варират в зависимост от възрастта. Първата година се състои от три малки листа. От втората година една голяма дръжка се състои от пет малки листа. Втората година се състои от две големи дръжки. Има пет малки листа на голямата дръжка и три големи дръжки на третата година.
C) Форма и структура на цвета
Цвета на жен-шен е перфектният цвят. Цвета се формира в горната част на стъблото и цъфти.
Цветето е с форма на камбана, с пет чашки.
D) Форма и структура на плода
цветът на плода е пурпурно червен и жълт, и често се наблюдава, че един плод съдържа две семена или дори три семена.
Семената обикновенно се берат в средата и края на юли, като 40 до 50 семена могат да се наберат от едно четири годишно растение.
Форма на корена
A)Форма и стуктура на корена
Горната част на корена е главата на корена, а частта от главния мускул до частта на корена се нарича корен на тялото или тялото.Корените на жен-шен варират в зависимост от условията на отглеждане.
Тази форма се среща по-често, тъй като растежът е по-бавен. Повърхността на фюзелажа е гладка и лъскава, а цветът е жълтеникав.
B)Формата на главата
Главата е в междинно положение, свързваща корена и горната част на растението.
Следите от цереброспиналиса бяха нарязани на напречни сечения и тъканите бяха наблюдавани. Цереброспиналните и коренови слоеве на кората са напълно присадени един към друг и централните ядра са напълно комбинирани едно с друго.
C)Развитие на корена и морфологични характеристики
(1)Едногодишни
Семената, засети през есента, имат физиологичен латентност с естествен спад през зимата. През март следващата година започва кълняемостта, а през май се отглежда основното стебло.
Дължината на нормално отглежданите годишни корени е около 20 см, а коренът на корена се нарязва на кръгла форма и теглото на корените е около 0.7 ~ 1.2 г през следващата година.
(2) Двугодишни
Основният ствол расте без разсаждане, но основното стъбло не расте непрекъснато. В първите дни на растеж, много клонове растат, не всички клони растат големи, а само няколко от тях.
(3) 3 to 5 годишни
Женшенът има основна форма на корени в 3-годишен корен, но може да бъде завършен за 4 години.
D)Видове Жен-шен
В Азия има Panax ginseng CA Meyer, Panax japonicum L., Panax notoginseng Burkill и Panax pseudo-ginseng Wall, а в Северна Америка има Panax quinquefolius L., Panax trifolius L.
Глобална ситуация на пазара за женшен
Глобална ситуация на пазара за женшен
Световният пазар на жен-шен е бил само корейския пазар на жен-шен до края на 70-те години, но пазарният дял на корейския женшен постепенно намалява поради агресивната маркетингова стратегия на страните от Северна Америка и мащабното производство на Китай.
В САЩ държавните и провинциалните правителства прилагат политики за гарантиране на качеството и агресивни маркетингови стратегии, докато Канада се фокусира върху производството, подобряването на качеството и изследванията за ефикасност.
Китай, който е най-големият производител на жен-шен в света, увеличава пазарния си дял, като пуска евтина стратегия за женшен с ниски производствени разходи. Хонг Конг прави стратегия за производство и износ на преработени продукти с вносен женшен.
Текущо състояние на големите производители на жен-шен в света
Тъй като женшенът е силно повлиян от околната среда и почвата, областите,в които може да расте, са ограничени до хладни климати от 22 до 48 градуса географска ширина.
В света има по-малко от 10 вида растения Panax Жен-шен.
Тъй като расте само в хладния климат и състоянието на умерения климат около 25 ℃, то расте само в две части на света в Източна Азия и Северна Америка, а различията във формата, цвета и състава на жен-шен могат да възникнат поради различия. в околната среда. Жен-шен, който се счита за ефективен и икономичен, е само три вида корейски жен-шен, китайски жен-шен и северно-американски женшен.
Китайският женшен има грапава форма с черен цвят. Севернокорейският женшен е с къса и проста форма в сравнение с корейския женшен. Корейският женшен е родом от Корея, Манджурия и някои части на Корея и се отглежда в почти всички региони в Корея.
Жен-Шен е обичан от хората по целия свят
Женшенът е бил признат за ценно лекарство в древния Ориент. По-специално, корейският женшен е широко използван като подарък или подарък заради здравословните си качества.
Луи XIV, френският крал на слънцето, е особено горд от жен-шена и е записал, че хората са спасили жен-шен от цяла Азия. Френският философ-натуралист Русо и руският архивист Максим Горики също твърдят, че доброто им здраве се дължи на женшена. През последните години папа Йоан Павел II и френският президент Митеран вземаха жен-шен за своето влошено здраве.Световният топ моделът, Наоми Кембъл, въвежда сока от женшен, който пие всеки ден, като тайна за поддържането на най-високата си позиция в тридесетте си години.
Scorpions, глобална рок група от 70-те и 80-те години, също са споменавали силата на "жен-шен".
В Северна Америка здравословните добавки, направени от жен-шен, са силно разпознаваеми. Американската GNC (General Nutrition Centers), Канада Онтарио Ginseng асоциация и др. продават различни продукти, използващи жен-шен като суровина. В Китай, Тайван и Хонг Конг, ефикасността на корейския червен женшен е най-известна.
Световният пазар на жен-шен е бил само корейския пазар на жен-шен до края на 70-те години, но пазарният дял на корейския женшен постепенно намалява поради агресивната маркетингова стратегия на страните от Северна Америка и мащабното производство на Китай.
В САЩ държавните и провинциалните правителства прилагат политики за гарантиране на качеството и агресивни маркетингови стратегии, докато Канада се фокусира върху производството, подобряването на качеството и изследванията за ефикасност.
Китай, който е най-големият производител на жен-шен в света, увеличава пазарния си дял, като пуска евтина стратегия за женшен с ниски производствени разходи. Хонг Конг прави стратегия за производство и износ на преработени продукти с вносен женшен.
Текущо състояние на големите производители на жен-шен в света
Тъй като женшенът е силно повлиян от околната среда и почвата, областите,в които може да расте, са ограничени до хладни климати от 22 до 48 градуса географска ширина.
В света има по-малко от 10 вида растения Panax Жен-шен.
Тъй като расте само в хладния климат и състоянието на умерения климат около 25 ℃, то расте само в две части на света в Източна Азия и Северна Америка, а различията във формата, цвета и състава на жен-шен могат да възникнат поради различия. в околната среда. Жен-шен, който се счита за ефективен и икономичен, е само три вида корейски жен-шен, китайски жен-шен и северно-американски женшен.
Китайският женшен има грапава форма с черен цвят. Севернокорейският женшен е с къса и проста форма в сравнение с корейския женшен. Корейският женшен е родом от Корея, Манджурия и някои части на Корея и се отглежда в почти всички региони в Корея.
Жен-Шен е обичан от хората по целия свят
Женшенът е бил признат за ценно лекарство в древния Ориент. По-специално, корейският женшен е широко използван като подарък или подарък заради здравословните си качества.
Луи XIV, френският крал на слънцето, е особено горд от жен-шена и е записал, че хората са спасили жен-шен от цяла Азия. Френският философ-натуралист Русо и руският архивист Максим Горики също твърдят, че доброто им здраве се дължи на женшена. През последните години папа Йоан Павел II и френският президент Митеран вземаха жен-шен за своето влошено здраве.Световният топ моделът, Наоми Кембъл, въвежда сока от женшен, който пие всеки ден, като тайна за поддържането на най-високата си позиция в тридесетте си години.
Scorpions, глобална рок група от 70-те и 80-те години, също са споменавали силата на "жен-шен".
В Северна Америка здравословните добавки, направени от жен-шен, са силно разпознаваеми. Американската GNC (General Nutrition Centers), Канада Онтарио Ginseng асоциация и др. продават различни продукти, използващи жен-шен като суровина. В Китай, Тайван и Хонг Конг, ефикасността на корейския червен женшен е най-известна.
1. Въведение в Американската жен-шен идустрия
Американският жен-шен (Panax quinquefolius) има същия род като корейския жен-шен, но е различен по видове и е известно също, че има голям композиционен състав. В сравнение с корейския женшен, листата и корените са големи и нишковидни и са обитавани естествено в по-хладните райони на Северна Америка.
Точно както древната корейска медицина е използвала жен-шен като билково лекарство в ориенталската медицина, коренните американци са използвали и американския женшен като ценно лекарство от векове.
В корените на жен-шен съществуват различни компоненти като гинсенозид (сапонин), полиацетиленово съединение, което е уникална съставка на аромат на женшен, паникен, параказеур, азотен елемент, флавоноид, витамин, минерал и ензим. Тези съставки се смесват при различни съотношения за извършване на различни фармакологични действия, укрепване на черния дроб, сърцето, белите дробове, бъбреците и далака и стабилизиране на ума.
Корейският женшен има ефект на намаляване на стреса и умората, намаляване на холестерола и кръвното налягане в кръвта и намаляване на симптомите на менопаузата чрез укрепване на имунната система.
Това е първият научен експеримент за лечебните ефекти от жен-шен в Съединените щати, а през 1854 г. д-р Галик от Съединените щати разделя гликозидите (гликозидите) от жен-шен в Съединените щати и ги нарича "панакироне".
Производство на Американски Жен-шен
Американската дива билка, широко растяща в планините Апалачи и Озарк в североизточните щати на САЩ, е била събирана в големи количества поради своята популярност, което прави трудно да се види в повечето части на САЩ сега.
В момента се отглецда стратегически в Уисконсин и Минесота. Уисконсин представлява 90% от общото американско производство, а маратонските окръзи представляват 77% от общото производство в САЩ, сред провинциите на Уисконсин.
Американският жен-шен се прибира след 3 до 4 години от отглеждането. Комисията по жен-шен на Уисконсин представлява земеделските производители на Жен-шен, а сертификацията на Уисконсинския жен-шен доказва автентичността на американските продукти от жен-шен. Тази сертификация е стратегия за насърчаване на разликата в качеството, като я отличава от други производители, отглеждащи извън Съединените щати, като Британска Колумбия и Онтарио, Канада.
В допълнение, комитетът изпълнява „Програма за регулиране на жен-шен“ и провежда задълбочен преглед на записите на земеделски производители и търговци за регистрацията на производителите и търговците на женшен в САЩ, корени от Уисконсин и сертифициране на семена, преглед на фермата през вегетационния период.
Около 90% от произвеждания в САЩ женшен, включително див, се изнася в Хонконг, Китай, Сингапур и Тайван.
Стремеж да се разшири пазара с популяризираните продукти от женшен.
В резултат на постоянно подчертаване на ефикасността на американския женшен, ние започнахме да обръщаме внимание на американския жен-шен в Китай и Югоизточна Азия.
Тъй като търсенето на американски жен-шен се е увеличило на световния пазар, оценено на 20 милиарда щатски долара годишно, Съединените щати изписват името на страната производител върху продукта или на опаковката, според „Закона за индикиране на произхода на жен-шен“ Това е стратегия за разграничаване от американския женшен, произведен в Канада или Китай, който в момента се продава на ниска цена.
В Съединените щати продуктите от женшен, които са били широко използвани от горната средна класа или азиатски американци, които са запознати с ориенталската култура, сега стават популярни продукти като енергийни напитки, съдържащи съставки от женшен.
- индустрия на жен-шен в САЩ
Съединените щати са първата страна, която показа северноамериканския женшен за Азия и доскоро спечели световния пазар на жен-шен с огромни инвестиции в научни изследвания и разработване на продукти.
Жен-шенът е определян като ключов продукт, базирана на активни политики като тези в щата Уисконсин, който е най-големият производител, и лидер в изследвания за ефикасността чрез институти като университета Вандербилт. Приблизително 12% от продукцията се консумира на вътрешния пазар и е третият най-голям износител за Китай, Хонконг и други страни. Повечето изнесени продукти ,са преработени продукти.
Канадската Жен-шен индустрия
Наскоро Канада надмина американската индустрия за жен-шен, като се концентрира върху производството, подобряването на качеството и изследванията за ефективност.
Отглеждането на жен-шен, което започна през 1970 г. в Квебек, сега съставлява 30% от световния пазар, а Онтарио представлява 90% от канадското производство. Разпределителната структура е добре поддържана, така че козметичните и билкови продукти от женшен и женшен съставки и здравни добавки могат лесно да бъдат получени в магазини или аптеки като супермаркети и вериги.
Напоследък търсенето на продукти като Cold Fix (марка) и добавки за здравето е значително увеличено според резултатите от вътрешните изследвания, че женшенът е ефективен за превенция и лечение на настинка.
Университетът Гуелф и Университетът в Торонто са по-напреднали от университетите в Съединените щати и имат продукти, разработени съвместно с компании.
Китайската Жен-шен индустрия
Китай е разполага с най-голямата площ за отглеждане на жен-шен в света, но се оценява като евтин жен-шен на световния пазар поради причини като технология и неравномерност на качеството. Ние разработихме най-модерната технология, като се концентрираме върху откриването на медицински материали за фармакологичните ефекти на жен-шен и разработваме различни продукти като три противоракови лекарства.
Китайски институт за селскостопански науки, Академия Джилин Жен-шен, четири изследователски института, около 1000 изследователски кадри, посветени на жен-шен, и активна подкрепа от политиката.
Това е мощна страна, която заема четвърто място на световния пазар на корени. Тя има много земя и ниски производствени разходи.
През последните години ние се опитваме да влезем в пазара на висок клас, като се концентрираме върху контрола на качеството, като за първи път в света създаваме стандарт Ginseng GAP и стандартно ръководство за отглеждане.
Хонг Конг е номер едно по внос на женшен в света и натрупва богатство, като изнася преработени продукти от женшен в Северна Америка и Китай. Като се възползва напълно от световната зона за свободна търговия без тарифни бариери, тя е осигурила статут на глобален износител на женшен, въпреки че изобщо не се отглеждат женшен.
Хонконг е много важен пазар за женшен, защото репутацията на Хонконг като глобален пазар за търговия с женшен е в процес на оценка на света.
Проект Българска Жен-шен долина
Българската индустрия за жен-шен се нуждае от тласък, за да прескочи напред като бъдещ лидер на световния пазар на жен-шен.
1) Пионер на нова стойност:
Жен-шен, който е ориенталска медицина, е източник на естествено развитие на лекарствата и разширява стойността си към различни индустрии. Женшенът, който получава нова стойност, привлича вниманието като суровина за разработване на нови лекарства.
2) Основни характеристики на здравословната храна
Той е в процес на заемане на позицията си като ключов материал и основен герой на нарастващия пазар на хранителни добавки. В допълнение към имиджа на страната на дълголетието България, която е източникът на природата и живота, ще бъде подобрен чрез новия Premium български органичен женшен.
3) Фокусът на технологиите и културата
Необходимо е да се сътрудничи с невероятната корейска технология за отглеждане на жен-шен, научните изследвания, технологиите за обработка, усилията за разработване на продукти и ноу-хау за създаване на синергия между България и Корея. Ние ще повишим производството на жен-шен с развитието на технологията за производство на жен-шен, разнообразното културно съдържание, естествената медицина и здравословните храни, и ние трябва твърдо да установим своята основа като лидер на световния пазар на жен-шен.
Продължаваме с „Проектът за долината на женшен в България“, за да се утвърдим като солиден лидер на световния пазар на женшен.
1) Необходима е българската национална стратегия за статута на лидер на жен-шен на световния пазар. Особено важно е да се създаде експортна стратегия, като например маркетинг, който използва мега градове в Европа.
2) Създаване на научноизследователска инфраструктура чрез насърчаване на научноизследователската и развойна дейност въз основа на стратегическите цели на асоциацията и създаване на изследователски център от световна класа по жен-шен, който да го подхранва като мека на глобалните изследвания на жен-шен.
(3) Насърчаване на разпространението на производствената технология и формирането на компетентни земеделски дружества и сдружения на производители за развитие на устойчива промишленост за женшен чрез стабилизиране на производството.
4) Въвеждането на стандартната система за оценяване, системата за проследяване и прякото договаряне и отглеждане на договори трябва да се разшири като начин за осигуряване на доверие чрез прозрачност и напредък в дистрибуцията.
Пионер на нова стойност
Женшенът, който се използва като ценен лекарствен продукт в продължение на хиляди години, се среща с модерната наука и привлича вниманието като най-добрия естествен материал за нови лекарства.
Ginsenoside, антидиабетно, противораково, кардиопротективно и контролиращо кръвното налягане ефект на жен-шен, се оказа многообещаващо ново лекарство за лечение на рак.
Жен-шен полиацетиленовият компонент и ginsenoside Rh2 инхибират пролиферацията на раковите клетки и Rg1, Re и Rb2 повишават имунитета. В допълнение, има възстановяване на умората, облекчаване на стреса, засилване на имунитета, подобряване на паметта, предотвратяване на ангина и инфаркт на миокарда, както и лечение на неустойчива анемия.
Гинзенозидите инхибират възпалителните ензими, индуцирани от канцерогените и произвеждат антиоксиданти като глутатион в организма.
В Китай и Япония активно се разработват различни фармацевтични продукти, използващи гинсенозид.
В допълнение към установяването на различни стандарти за ginsenoside, Китай е разработил първия в света нов инхибитор на рак, използващ Rg3.
В Япония, не само корените но и плодовете се използват за направата на лекарства и лекарствени продукти.
Пионер от нова стойност, женшен
Разработен като нов функционален индустриален материал
Уникалната ароматизираща съставка на женшен привлича вниманието като нов индустриален материал в благосъстоянието на съвременния спа и ароматерапия.
Panacene е ароматна субстанция, която придава уникален аромат на женшен. Той осигурява ефекти като затоплящ ефект на човешкото тяло, възстановяване и укрепване на имунитета.
На пазара на козметични продукти и стоки за домакинството се добавят и продукти, които използват функции против стареене и регенерация на кожата. Продуктите, които използват женшен, се разнообразяват от основната козметика до пакети за лице и шампоани.
Основни характеристики на пазара на здравословни храни
Пазарът на функционални храни е около 80 млрд. Долара през 2010 г., а потреблението се увеличава главно в развитите страни като САЩ, Европа и Япония. Размерът на пазара на функционални храни бързо се разширява.
Укрепване на статута на бъдещ пазарен лидер чрез разработване на бъдещи технологии за отглеждане на жен-шен
Необходимо е да се разработи метод за отглеждане, който може да се доставя масово за използване на промишлени материали като хранителни добавки и ниски производствени разходи. Подходящ е като масово консумиращ хранителен материал на компания за обществено хранене, като например зеленчукова салата. очаква се също растеж на търсенето.
През 2015 г. световният пазар на женшен е около 5 милиарда долара.
Необходимо е да се засили развитието на синтезните и хибридните технологии, като например инсталацията за изключително използване на жен-шен, за да може да бъде произведен стабилно дори в бъдещите промени в климата или в ненормално време. Женшен да се отглежда чрез изкуствен светлинен източник, сложна система за контрол на околната среда и хидропонна технология на отглеждане. Особено важно е технологията да се запази околната среда и да се осигури производителност в областта на отглеждането на жен-шен. Растението от жен-шен има много висока индустриална стойност, тъй като расте заедно с различни авангардни технологии като IT, BT и ET.
Създаване на стратегия за постигане на 1-во място в световния пазар на жен-шен
За да се осигури статута на пазарен лидер на жен-шен на отворения световен пазар, е необходимо да има средносрочна и дългосрочна национална стратегия, в която да се концентрират всички компетенции.
От управлението на качеството на жен-шен трябва да се разработят систематични стратегии, обхващащи различни продукти, развитие на националната марка, маркетинг на имиджа и активна промоция.
Необходимо е да се създаде цялостна експортна стратегия, която да използва тарифна стратегия като Хонг Конг и маркетинг, който активно използва съседни европейски страни. Големите градове в Европа са център на раждането и разпространението на нови културни тенденции. В Ню Йорк, Лос Анджелис, Чикаго, Лондон и Париж, има много интелектуалци, които се интересуват от здраве, независимо от разстоянието.
Ние ще оперираме отделен стратегически маркетингов и маркетингов екип за 10-те най-големи страни, които заемат повече от 95% от световното потребление на женшен и популяризират научноизследователската и развойна дейност на жен-шенската индустрия в съответствие със стратегическите си цели.
Ще създадем изследователски център за жен-шен от световна класа, който да подкрепя местните изследователи и да управлява „Глобалната награда за наука за жен-шен”. Ще го подхранваме като мека за глобални изследвания на жен-шен и ще служим като мост между местните изследователи и международния обмен на изследвания. Ние сме посветени на ролята на лидер на пазара на жен-шен, като например проучване за противодействие на Codex (Международен комитет по стандартизация на храните), ISO (Международната организация по стандартизация) и „Глобална награда за наука от женшен”.
Поверителност чрез прозрачност и напредък в разпространението
Въвежда се стандартна система за стандартизиране на сортовете, а обработените продукти от женшен трябва да се инспектират от националните институции.
Осигуряване на система за проследяване на производството, за да се предотврати незаконното движение по произход и управление на дистрибуцията, и да се култивира планинският пазар, за да се разшири директното производство и сключване на договори.
Създаване на съвместни дружества на земеделски производители и др., За да се гарантира както безопасността, така и ефективността чрез разширяване на последователността на процеса на производство-преработка-разпространение.
Стратегия за развитие на българския жен-шен
Жен-шенът е продукт с висока добавена стойност с висок потенциал за растеж поради нарастващото търсене на здраве и благополучие на потребителите. Индустрията на жен-шен в България е в условията на бързо променяща се пазарна среда и стратегията за жен-шен индустрията е изготвена, за да предложи стратегия за развитието на жен-шен индустрията в индустрия с висока добавена стойност в бъдеще.
Женшенът е световно призната култура, а България е страна с богат географски и почвен климат, подходяща за отглеждане на жен-шен.
Корея е запазила позицията си като страна от жен-шен с натрупаните технологии за отглеждане и преработка на жен-шен, отлична ефикасност на жен-шен и международен кредит и репутация. Въпреки това, от края на 2000 г., предлагането, дистрибуцията и търговската среда около корейската индустрия на жен-шен е бързо променяща се.
Дългогодишното отглеждане, преработка и осведоменост на женшен в Корея и благоприятните условия за отглеждане на женшен в България.
Време е да се създаде стратегия за водене на световния пазар на жен-шен чрез добра комбинация между двете страни.
Ето защо, ние ще анализираме действителното състояние на индустрията на жен-шен в дълбочина и ще изготвим текущите въпроси и задачите за подобряване.
Време е да се създаде план за развитие.
Стандартен метод за отглеждане на женшен
Времето и средата за отглеждане на жен-шен
1. Време на околната среда на жен-шен
Всеки ноември хората по цял свят чакат пристигането на вино, наречено Beaujolais Nouveau.
От 1985 г. френското правителство преразглежда третия четвъртък на ноември всяка година, за да започне продажбите на Божоле Нуво, а вносителите от цял свят се събират във Франция в този ден.
Защо тогава светът е развълнуван от Божоле Нуво? Отговорът е в името на марката. Beaujolais Nouveau е търговска марка на най-горещото вино, което се освобождава в района на Божоле Бургундия, Франция след 4 до 6 седмици отлежало грозде, добито в началото на септември. Той има мек и топъл климат и почвата от гранит. Произвежданото грозде е леко кисело, но богато на вкус на грозде, което прави Божоле Нув най-популярната в света.
В допълнение към виното на Франция, отдавна е било чужденците да се запознаят с тяхната страна, да засилят имиджа си и да станат символ на страната. Германска бира, холандски лалета и бразилско кафе са обичани дълго време. Това e възможно, защото климатичните и екологичните условия на страната имаха оптимални условия за растеж.
Въпреки това, в случая с корейския женшен, условията на околната среда, подходящи за отглеждане, са по-трудни от гореспоменатите грозде, ечемик, лале и кафе, които са суровините на бирата.
Въпреки този взискателен женшен, България има четири различни сезона, плодородна почва, чиста и богата вода.
1) Температура
Женшенът е растение, което е относително хладно и сухо по време на вегетация. Температурата е един от най-важните фактори, влияещи върху растежа на жен-шен.
Оптималната температура за поникване и появата на жен-шен е 10 ~ 15 ℃, а при ниска температура под 0.5 ℃ в началото на пролетта се причинява студено време. Оптималната температура на листата след 21 до 25 ℃ е най-висока при горепосочения температурен диапазон. Фотосинтезата намалява, когато температурата се повиши над 25 ℃ и се увеличава с дишане, когато температурата се повиши над 30 ℃. Следователно, ако високата температура от 30 ℃ се поддържа в продължение на 7 дни или повече през лятото, ще се появят физиологични смущения, дължащи се на висока температура и преждевременни листа, които ще умрат рано.
Площта за отглеждане на жен-шен е 34 ~ 38 ° N в географска ширина, но може да се култивира във всяка област, ако почвата и условията на местонахождението са добри.
2) Валежи
Жен-шенът е полу-маслено растение и се отглежда в слънчево съоръжение, така че има по-малко устойчивост на влага от други култури и има силна устойчивост срещу суша. Въпреки това, дългосрочното засушаване в растежа на корените и периода на растеж от май до юни може да доведе до лош растеж на корена и слаб растеж в по-късните етапи.Безопасност на добрия жен-шен За да се култивира високоефективен жен-шен, е необходимо да се поддържа влажността на почвата чрез покриване на горната част на гипса през пролетта или за снабдяване с вода чрез вода за напояване. През лятото трябва да се предотврати.
- 3) Слънце
Жен-шенът е полумаслено растение, което изисква по-малко слънчева светлина, но е съществен елемент за фотосинтезата. Оптималният интензитет на светлината при растежа на жен-шен е 10,000 ~ 15,000Lux, което е около 10 ~ 15% от интензитета на външната светлина. Оптималният интензитет на светлината варира значително в зависимост от температурата. Когато температурата е над 30 of, температурата на листата от женшен се увеличава с увеличаване на количеството слънчева светлина, което е неблагоприятно за растежа. Също така, слънчевата светлина през деня е по-добра за сутринта, когато температурата е ниска, но за следобеда, когато температурата е висока, се препоръчва да не се прави пряка слънчева светлина.
4) Вятър
Когато има силен вятър или порив над 10 м в секунда в мекия период на стъблото от началото до пълния стадий на листата, стигмата на младото стъбло се наранява и появата на болестта на стъблото се увеличава. Следователно слънчевото покритие трябва да бъде монтирано и поддържано здраво.
The breeze, the wind, and the sea breeze blowing from the mountain valleys in summer have a good effect on photosynthesis ability and growth promotion by lowering the temperature of sunshine.
Бризът, вятърът и морският бриз, който духа от планинските долини през лятото, имат добър ефект върху способността за фотосинтез и стимулирането на растежа, като понижават температурата на слънцето.
Характеристики на управлението на отглеждането
1) Необходим дълъг опит и умения.
Женшенът не само много се различава от общите култури, но също така има 4 до 6 години време за отглеждане. Следователно е необходимо да имате високо умение за култивиране и дълъг опит в отглеждането, за да се справите с различни проблеми по време на отглеждането. Напоследък има много промени в различни условия като почвени условия, метеорологични условия и слънчеви покрития, така че е спешно да се прилагат нови техники за отглеждане, подходящи за променените условия.
2) Това отнема много капитал и забавя ротацията на капитала.
За да се отглежда женшен, е необходим много капитал в ранния етап на отглеждане, като управление на планираната площадка и инсталиране на засенчващото покривало. Тъй като обаче е необходим дълъг период от 4 до 6 години за прибиране на реколтата, периодът на оборот на капитала е дълъг, което е тежест за фермерите, които искат да започнат отглеждането на женшен. За да се съкрати периодът на оборот на капитала, е необходимо да се инвестира много капитал за първите три до четири години, въпреки че има метод за прибиране на реколтата всяка година от 3 до 4 години след засаждането в определен мащаб всяка година.
3) Има много усилия и упорит труд
За да се култивира женшен, е необходимо да се оптимизира състоянието на почвата чрез управление на планираната площадка, да се инсталира слънчевото съоръжение и да се засенчи светлината.
Работата, необходима за отглеждането на женшен, е насочена главно към селското стопанство, а част от работата може да се извършва от жени и момичета, което улеснява разпределението на усилията и допринася за ефективното използване на работната сила.
4) Страх от кражба
Женшенът е скъпа култура и относително младият женшен не е проблем. Съществува обаче висок риск от кражба за тези, които са на 3 или повече години. Следователно, когато се обработва женшен, е по-ефективно да се предотврати кражба и да се намалят оперативните разходи чрез увеличаване на мащаба на отглеждане или изграждане на култивационен комплекс и съвместна защита.
Времето и средата за отглеждане на жен-шен
1. Време на околната среда на жен-шен
Всеки ноември хората по цял свят чакат пристигането на вино, наречено Beaujolais Nouveau.
От 1985 г. френското правителство преразглежда третия четвъртък на ноември всяка година, за да започне продажбите на Божоле Нуво, а вносителите от цял свят се събират във Франция в този ден.
Защо тогава светът е развълнуван от Божоле Нуво? Отговорът е в името на марката. Beaujolais Nouveau е търговска марка на най-горещото вино, което се освобождава в района на Божоле Бургундия, Франция след 4 до 6 седмици отлежало грозде, добито в началото на септември. Той има мек и топъл климат и почвата от гранит. Произвежданото грозде е леко кисело, но богато на вкус на грозде, което прави Божоле Нув най-популярната в света.
В допълнение към виното на Франция, отдавна е било чужденците да се запознаят с тяхната страна, да засилят имиджа си и да станат символ на страната. Германска бира, холандски лалета и бразилско кафе са обичани дълго време. Това e възможно, защото климатичните и екологичните условия на страната имаха оптимални условия за растеж.
Въпреки това, в случая с корейския женшен, условията на околната среда, подходящи за отглеждане, са по-трудни от гореспоменатите грозде, ечемик, лале и кафе, които са суровините на бирата.
Въпреки този взискателен женшен, България има четири различни сезона, плодородна почва, чиста и богата вода.
A. Температура
Женшенът е растение, което е относително хладно и сухо по време на вегетация. Температурата е един от най-важните фактори, влияещи върху растежа на жен-шен.
Оптималната температура за поникване и появата на жен-шен е 10 ~ 15 ℃, а при ниска температура под 0.5 ℃ в началото на пролетта се причинява студено време. Оптималната температура на листата след 21 до 25 ℃ е най-висока при горепосочения температурен диапазон. Фотосинтезата намалява, когато температурата се повиши над 25 ℃ и се увеличава с дишане, когато температурата се повиши над 30 ℃. Следователно, ако високата температура от 30 ℃ се поддържа в продължение на 7 дни или повече през лятото, ще се появят физиологични смущения, дължащи се на висока температура и преждевременни листа, които ще умрат рано.
Площта за отглеждане на жен-шен е 34 ~ 38 ° N в географска ширина, но може да се култивира във всяка област, ако почвата и условията на местонахождението са добри.
Б. Валежи
Жен-шенът е полу-маслено растение и се отглежда в слънчево съоръжение, така че има по-малко устойчивост на влага от други култури и има силна устойчивост срещу суша. Въпреки това, дългосрочното засушаване в растежа на корените и периода на растеж от май до юни може да доведе до лош растеж на корена и слаб растеж в по-късните етапи.
Безопасност на добрия жен-шен За да се култивира високоефективен жен-шен, е необходимо да се поддържа влажността на почвата чрез покриване на горната част на гипса през пролетта или за снабдяване с вода чрез вода за напояване. През лятото трябва да се предотврати.
- C. Слънце
- Жен-шенът е полумаслено растение, което изисква по-малко слънчева светлина, но е съществен елемент за фотосинтезата. Оптималният интензитет на светлината при растежа на жен-шен е 10,000 ~ 15,000Lux, което е около 10 ~ 15% от интензитета на външната светлина. Оптималният интензитет на светлината варира значително в зависимост от температурата. Когато температурата е над 30 of, температурата на листата от женшен се увеличава с увеличаване на количеството слънчева светлина, което е неблагоприятно за растежа. Също така, слънчевата светлина през деня е по-добра за сутринта, когато температурата е ниска, но за следобеда, когато температурата е висока, се препоръчва да не се прави пряка слънчева светлина.
- Г. вятър
- Когато има силен вятър или порив над 10 м в секунда в мекия период на стъблото от началото до пълния стадий на листата, стигмата на младото стъбло се наранява и появата на болестта на стъблото се увеличава. Следователно слънчевото покритие трябва да бъде монтирано и поддържано здраво.
- Бризът, вятърът и морският бриз, който духа от планинските долини през лятото, имат добър ефект върху способността за фотосинтез и стимулирането на растежа, като понижават температурата на слънцето.
- Среда за отглеждане на жен-шен
- A. Характеристики на управлението на отглеждането
- 1) Необходим дълъг опит и умения
- Женшенът не само много се различава от общите култури, но също така има 4 до 6 години време за отглеждане. Следователно е необходимо да имате високо умение за култивиране и дълъг опит в отглеждането, за да се справите с различни проблеми по време на отглеждането. Напоследък има много промени в различни условия като почвени условия, метеорологични условия и слънчеви покрития, така че е спешно да се прилагат нови техники за отглеждане, подходящи за променените условия.
- 2) Това отнема много капитал и забавя ротацията на капитала.
- За да се отглежда женшен, е необходим много капитал в ранния етап на отглеждане, като управление на планираната площадка и инсталиране на засенчващото покривало. Тъй като обаче е необходим дълъг период от 4 до 6 години за прибиране на реколтата, периодът на оборот на капитала е дълъг, което е тежест за фермерите, които искат да започнат отглеждането на женшен. За да се съкрати периодът на оборот на капитала, е необходимо да се инвестира много капитал за първите три до четири години, въпреки че има метод за прибиране на реколтата всяка година от 3 до 4 години след засаждането в определен мащаб всяка година
- 3) Има много усилия и упорит труд
- За да се култивира женшен, е необходимо да се оптимизира състоянието на почвата чрез управление на планираната площадка, да се инсталира слънчевото съоръжение и да се засенчи светлината.
- Работата, необходима за отглеждането на женшен, е насочена главно към селското стопанство, а част от работата може да се извършва от жени и момичета, което улеснява разпределението на усилията и допринася за ефективното използване на работната сила.
- 4) Страх от кражба
- Над 3-годишните женшен са по-загрижени за кражбата, така че разходите за администриране се увеличават, защото трябва да се инсталират нощни съоръжения за сигурност и защита срещу кражба. Следователно, ако се отглежда женшен, е по-ефективно да се предотврати кражбата и да се намалят оперативните разходи чрез увеличаване на размера на култивирането или изграждането на култивационния комплекс.
Физиологични характеристики на женшен
Женшенът е много труден за култивиране, често не успява да се отглежда. Ето защо, за да се култивира женшен, е важно да се разберат напълно физиологичните характеристики на женшен.
1) трайни насаждения
Женшенът е многогодишно растение, което веднъж се засажда и расте на едно и също място в продължение на три до пет години. Следователно, когато състоянието на управление на планираната земя е лошо, периодът на прибиране ще расте при лоши почвени условия за дълго време, така че е най-важно да се управлява планираната земя по подходящ начин.
2) Полумаслено растение
Женшенът е полуклетъчно растение, което расте в сенчести области, но се нуждае от малко светлина за фотосинтеза. Следователно растенията от женшен растат слабо в сравнение с други растения
3) Слаба толерантност
Женшенът не само е податлив на болести, защото расте на сянка, но неговата устойчивост е слаба и е трудно да се лекува, след като се развие. Ето защо е необходимо да се пръска с препарати за профилактика на различни заболявания.
4) Бавен темп на растеж
Женшенът е растение с по-бавен темп на растеж от картофите.
5) Женшенът има лоша устойчивост на тор.
A) Степен на корозия на женшен
Неустойчивостта се отнася до свойството да толерира вредното въздействие на тора. Корените на женшен са много тънки, кожата е достатъчно тънка, за да показва водата вътре. Граничното ниво на концентрация на сол в почвата, засегната от растежа на културите, е над 5,0 dS / m за царевица и над 2,5 dS / m за домати. Женшенът обаче има ниска концентрация от 1,0 dS / m И това е култура с лоша поносимост до такава степен, че страда и от препятствия за растеж.
B) Сравнение усвояването на хранителни вещества от женшен
Азотът, фосфорната киселина и калият са съответно 19, 6 и 19 кг до шестата година от женшен, на база 900 кг на единица площ (10а). За разлика от тях гъбите са съответно 13, 15 и 15 кг, повече от женшен за една година. Следователно, той има силен антикорозионен ефект и абсорбира голямо количество хранителни вещества, тъй като произвежда голямо количество растеж за една година (3 месеца от действителния период на растеж) Въпреки това, дори ако женшенът се абсорбира за 6 години (36 месеца в действителния период на растеж), той е почти подобен на количеството, усвоено за 3 месеца без захар, и тъй като бавно се абсорбира за дълго време от малко количество, физическото свойствата на почвата са добри и влагата на почвата е подходяща. Инхибирането на растежа поради липса на хранителни вещества в почвата трудно може да се случи. Следователно е необходимо да се прилага и управлява органичната материя главно за подобряване на физическите свойства на почвите, а не за доставка на хранителни вещества в почвата.
6) Слабост при висока температура
Тъй като женшенът е растение, което не обича високата температура и харесва хладните условия, температурата на покълване и заразяване е 10 ~ 15 ℃, температурата на растеж след 21 ~ 25 ℃ е сравнително ниска, ℃ Ако броят на дните е повече от 7 дни, появява се високотемпературна пречка.
Когато външната температура е по-висока от 30 ℃ през лятото, температурата в полето с женшен се повишава до 33 ~ 34 ℃, което е с 3 ~ 4 ℃ по-висока от външната температура. Фотосинтезата се спира и дишането се увеличава. , Ето защо е важно да се гарантира, че вентилацията се извършва безпроблемно в съоръжението в съответствие с стандартите за монтаж на структурата, като леха и ширина на междуредието, както и че използването на подходящо покритие потиска повишаването на температурата в насаждението.
7) Слабост при силна светлина
Интензитетът на слънчевата светлина в естествено състояние е 100 000 Lux, но оптималният интензитет на светлината от женшен е около 5 ~ 15% (5000 ~ 15 000 Lux) с интензитет на светлината, така че е възможно да се синтезира светлина дори при слаба светлина, тя е податлива да повреди.
Количеството светлина, подходящо за растежа на женшен, варира в зависимост от температурното състояние, но сравнително силна светлина е подходяща при ниска температура и слаба светлина е подходяща при висока температура.
8) Слабост при прекалена влага в почвата
Оптималното съдържание на влага в почвата за женшен е около 60% от количеството на настилката.
Състояние на почвата във ферма женшен
A. Физични свойства на почвата
Физическите свойства на почвата включват три фази (твърда фаза, течна фаза, газова фаза), твърдост на почвата и съотношение на страните.
Трудно е да се определи определен стандарт, тъй като фазовото съотношение на почвата 3 е тясно свързано с растежа на женшен и може да бъде променено от валежи или други фактори по всяко време. Въпреки това, когато се наблюдава вулканичният състав на глинестата иглица, подходяща за растеж на растенията, твърдата фаза е 50% от цялата, а течната и паровата фаза са 25% всяка. Сред планираните места за засаждане на женшен,
Правилното трифазно съотношение се формира чрез използване на много материали (чиста слама, суданска трева, ръж, царевица и др.) Твърдостта е мярка за степента на твърдост на почвата, която е по-голяма за почвата и по-малка за почвата. Плътността на габаритите е съотношението на теглото към обема на почвата при определен обем, което е тясно свързано със съдържанието на органични вещества в почвата и наситеността. Както е описано по-горе, физическите свойства на почвата могат да бъдат подобрени чрез прилагане на много подходяща органична материя и дълбочина на оран.
B. Химични свойства на почвата
Тъй като по-голямата част от скорошното общо отглеждане на култури се култивира чрез прилагане на много химически торове, компонентите на химически торове се натрупват прекомерно в почвата.
Когато женшенът се отглежда в тези полета, проблемът с прекомерните торове е по-сериозен от проблема с недостатъчния химичен състав на почвата.
В поле с твърде много тор е по-добре да се намали компонентът на тора чрез отглеждане на ръж, царевица и суданграс или да се приложи много прясна пшенична слама с много фибри. С изключение на лошо оплодената земя с относително малко площи за обработка на торове сред планираните площи за отглеждане на торове с женшен, използването на много богати на азот пилешки тор, кравешки тор, свински тор, фураж за добитък и химически торове може да причини различни заболявания.
Използването на оборски тор е напълно ферментирало и е безопасно да се използват минимални количества или да се избягва.
C. Култура предшественик
Тъй като женшенът е култура с лоша поносимост, растежът може да варира значително в зависимост от това какъв вид култури са били засадени на мястото, където е засаден женшен. Култури като ечемик, пшеница, ръж, трева, соя и сладки картофи са добри предшественици за цялата реколта, а лошите са зеле, черен пипер, чесън, лук, домати и тютюн.
Структура на цветя и цъфтеж на женшен.
Женшенът може да цъфти като 2-годишно растение с добър растеж, но обикновено цъфти от 3-годишно и броят на цъфтежите варира от година на година.
Женшенът има бели цветя и има пет венчелистчета и чашки. Цветето е огнена конструкция с два листенца и пет тичинки (цвете с двата листенца и тичинки в едно цвете). В допълнение, женшенът е суб-арбореален (долно лютено цвете, цвете с яйчник под венчилото) и се разделя на 2 камери и по един от овулите се образува във всяка камера, отделяйки независимо семена, на следващото поколение.
Формата на цветето женшен е филотаксис. Цъфтежът започва от ръба последователно и отнема около 7 ~ 15 дни, докато напълно цъфти. Цъфтежът започва сериозно от средата на май. Наскоро, цъфтеж от началото на май Има и зона, откъдето започва.
„Цветята съществуват сами, а не плодовете.
Плодът е просто утехата, която ни се предоставя в чест на допълнителната слава и смъртта на цветето. "
Полен и торене на женшен
Повечето женшен дава плодове чрез самоопрашване и оплождане, но естествената хибридизация се случва малко по малко от вятър или насекоми, тъй като плодът узрява преди операцията. Естествената хибридизация на обикновените растения се различава значително в зависимост от първоначалните условия на околната среда. В случая с женшен, въпреки че има известно влияние върху околната среда, тъй като той се отглежда под сянка, има малко разсейване на прашец от вятъра, така че естествената степен на хибридизация е по-малка от 4%. .След оплождането започва растежът и диференциацията на яйчниковата тъкан и яйчникът расте и дава плодове. Рядко обаче в един яйчник се образуват една или три яйцеклетки и те образуват едно или три семена, докато яйчникът расте.
Морфологични характеристики на почвата от женшен
Почвата се руши от изветрянето на скалите. Почвата е покрита с почвообразуващото действие за покриване на повърхността на земята в еднаква форма. Когато се добави нужното количество въздух и вода, растението механично поддържа растението и доставя част от хранителните вещества. Това е място за отглеждане. Не всички растения обаче растат добре във цялата земя. Околните климатични условия и характеристиките на почвата трябва да са съвместими с условията на отглеждане на културата, за да могат те да се адаптират към района.
Родното място на четирите велики цивилизации успя да постигне цивилизация, тъй като мекият климат и плодородната почва бяха подходящи за отглеждане на хранителни култури.
Освен това, тъй като женшенът е вреден дори в много хранителни вещества в почвата, не е добре да се използват много химически торове, хербициди, оборски тор и др., И не е добре да се дават много торове преди отглеждането на женшен, Чесън, червен пипер и други култури трябва да се избягват. Ето защо, за да се култивира женшен, е необходимо да се избере чисто място за отглеждане и да се направи състояние на почвата, което е най-подходящо за отглеждане на женшен.
A. топография
Топографията се отнася до огъване и външен вид на почвената повърхност и влияе върху съдържанието на влага и ерозия на почвата. Обикновено тя се дели на планинска област, хълмиста местност, ниска зона на хълма, зона на планински склон, зона на туника, равна площ, равна площ и зона на склонове.
Най-доброто място: планински склон, нисък хълм
Възможно отглеждане: хълмове
Ниска производствена площ: планинска зона, низина, низинна хибридна равнина
B.Наклон
Наклонът показва степента на наклон на почвената повърхност и се изразява в градуси (градуси), но критерият, използван за разграничаване на почвата, обикновено е посочен като%.
Колкото по-тежък е наклонът, толкова по-голяма е загубата на хранителни вещества в почвата, толкова по-трудно е да се работи върху селскостопанската техника и управлението е неудобно.
Най-добро място: много слаб наклон (2 ~ 7%)
Добро място: Слаб наклон (7 ~ 15%)
Възможни места: Равна земя (0 ~ 2%), наклон (15 ~ 30%)
Не е добро място: Тежък наклон (30 ~ 60%) и много тежък наклон (60% или повече)
Степен на дренаж на почвата във фермата за женшен
Освен това, тъй като женшенът е вреден дори в много хранителни вещества в почвата, не е добре да се използват много химически торове, хербициди, оборски тор и др., И не е добре да се дават много торове преди отглеждането на женшен, Чесън, червен пипер и други култури трябва да се избягват. Ето защо, за да се култивира женшен, е необходимо да се избере чисто място за отглеждане и да се направи състояние на почвата, което е най-подходящо за отглеждане на женшен.
A. Ефективна дълбочина на почвата
Това е дълбочината, на която културите могат да достигнат корените си и да дишат в земята и да абсорбират достатъчно вода и хранителни вещества.
Ако ефективната дълбочина на почвата е плитка, обемът на почвата (обемът на почвата), който може да съхранява вода и хранителни вещества, е малък.
Лошо е и растежът е лош, а добивът е намален. Ефективната дълбочина на почвата е по-малка от 20 cm, 20 ~ 50, 50 ~ 100, повече от 100 cm
Той е класифициран.
Оптимално: над 100см
Добър: 50 ~ 100см
Възможно: 20 ~ 50см
Ниска производствена площ: по-малко от 20см
B. Височина на леглото
Почвеният слой, който се култивира всяка година или периодично в земеделските земи, се нарича почвен слой или малка почва, а откритата площ обикновено е от 15 до 25 cm. Височината на корените трябва да бъде толкова висока, колкото 30 ~ 40 см при отглеждането на женшен, така че е изгодно да се култивират по-дълбоко корените.
Ако леглото е направено на 30 ~ 40 см, почвата (горната част на почвата) е мека и вентилацията се подобрява, а растежът на корена на височина става активен и добивът се увеличава.
От друга страна, когато постелката е ниска, тя се потопява в дъждовния сезон и корена се удължава до повърхността чрез прекомерното овлажняване, а формата на тялото на женшен става лоша, а балсамисът се увеличава.
Оптимално : 35 ~ 45см
Добро: 25 ~ 35см
Възможни условия: 15 ~ 25см
Ниска производствена площ: 15 cm или по-малко
C. Съдържание на стебла (съдържание на вар)
Ако на повърхността има камъни или чакъл, това ще повлияе значително на управлението на използването на земята и работата на селскостопанските машини, а съдържанието на камък и чакъл в почвата (подпочвата) е пряко свързано с височината на корена. Ако съдържанието на камъни и камъчета е твърде голямо, е трудно да се отглежда корена на културата, ако е повече от 35% (коефициент на капацитет), и това влияе лошо на якостта на огъване и капацитета на задържане на вода. Следователно не е възможно да се избере пакет, който е възможен повече от 35%, а когато неминуемо е избран, камъкът и чакълът се отстраняват с помощта на отстраняване на камък (отстраняване на камък).
Оптимално: По-малко от 10%
Добро: 10 до 35%
Възможно: над 35%
D. Наличие на полуслой
Полуслоят е вторичен продукт, получен чрез процеса на почвообразуване. Отнася се до твърд почвен слой, при който почвените частици се втвърдяват от атмосферни влияния, за да се предотврати проникването на вода и вентилация.
Обикновено се разделя на напукан половин слой (Fragipan), половин слой от глина (тиган с глина) и лек слой (Plowpan).
Напуканият полуслой и глиненият полуслой обикновено се образуват в близост до почвата (долния слой), а лекият слой се появява в долната част на оранта чрез непрекъснато използване на тежко оборудване като големи трактори. В зоната за отглеждане на женшен жилавият слой е много твърд в момента на изсъхване, той се разрушава добре с вода, а пропускливостта на водата се забавя, така че водата да тече отстрани на земята. Степента на отводняване на почвата е малко по-добра, а твърдостта на почвата е твърда, така че корените на културата не могат да достигнат и се появява кореново гниене, причинено от липса на вентилация.
Оптимална повърхност: 80-100 см от горния почвен слой
Добра: 50 до 80 см от горния почвен слой
Възможно местоположение: 30 ~ 50см от горния почвен слой
Слабо производствена площ: 30 cm или по-малко
E. Критерии за избор на подходящо място за отглеждане на женшен
Физическите характеристики на обработваната площ от женшен са следните: топография, наклон (%), посока на наклона и физическите характеристики са почва, дренаж на почвата, ефективна дълбочина на почвата (см).
Оптималните условия за растеж на женшен и средния добив на женшен са били 1.3 kg / m 2 или повече, а състоянието на растежа е добро и средният добив е 1 kg / Кутии от 0.7 kg / m 2 или повече са класифицирани като възможни условия и условия с ниска доходност с нисък добив и среден добив от 0,7 кг / м 2 или по-малко.
Химични свойства на почвата на фермата за женшен
A.Киселинност на почвата (pH)
Стойността на pH е стойност, която лесно показва концентрацията на водородния йон (Н) в разтвора. PH за определяне на киселинността на почвата е pH, pH 7 е неутрално, а когато е по-малко от 7, pH е кисело и pH е алкално (или основно). Стойността на pH се използва като важен показател за определяне на свойствата на почвата и капацитета за доставка на хранителни вещества.
Почва и полска почва
- Подходяща: 5,0 ~ 6,0 - По-малко: По-малко от 5,0
- Разрешен диапазон: 6.0 ~ 6.5 - Над: 6.5 или по-високо
B. Концентрация на солите (ЕС)
Комбинацията от киселина (солна киселина, азотна киселина и др.) И основа (калций, магнезий, калий, натрий) се нарича сол в химията. Повечето химически торове, като юан (амониев сулфат), сярна киселина и хлор, са соли.
Въпреки че при отглеждането на женшен не се използват химически торове, натрупването на сол се причинява от свръхпроизводство на тор (азотен, сорго) в големи култури пред културите, Наблюдава се появата на цветна (червена) плесен. Концентрацията на сол се изразява като dS / m (дециметър) чрез измерване на EC (електрическа проводимост).
1) Стандарт на полевата почва
- Подходящи: по-малко от 0,50 dS / m - Над: по-малко от 1,00dS / m
- Допустим диапазон: 0,50 ~ 1,00dS / m
C. Нитратен азот (NO3-N)
Азотът е един от най-широко разпространените елементи в естествения свят.
Той присъства в свързана форма, фиксирана към утайки. Азотният тип, абсорбиран от растенията, е NH4-
N и NO3-N, адсорбираният NH4-N в почвата на Denon почвата в полево състояние
NO3-N. Женшенът е слаба култура с висока чувствителност към азотно претоварване.
Тъй като съдържанието на NO3-N в почвата има положителна връзка със скоростта на фракциониране,
В случай на слаба почва се препоръчва използването на органичен материал с ниско съдържание на азот.
- Годни: По-малко от 50 mg / kg
- Допустим диапазон: 50 ~ 100 mg / kg
- Предозиране: 100 mg / kg или повече
D. Органична материя (ОМ)
Тъй като органичната материя има голяма сила за задържане на хранителни вещества и вода, тя е склад от хранителни вещества и резервоар за вода, който задържа вода.
(Твърда) структура на почвата и образуват единствената структура на почвата
Подобрява свойствата. Тъй като почвената органична материя има голям капацитет да абсорбира вода,
За да се предотвратят вреди от сушата и да се активира микробната активност на почвата, така че хранителните вещества да са полезни в културите
По този начин се насърчава разтварянето. Следователно, колкото по-високо е съдържанието на органични вещества, толкова по-ниска е скоростта на ранното опадане на листа и по-голям добива.
Висока тенденция. За да се увеличи разтворимостта на почвата и да се насърчат ефектите на органични вещества, можете да използвате суданска трева, царевица, сорго или прясна сурова слама и богата на фибри прясна органична материя.
- Подходящо: 10 ~ 20 g / kg, - Недостатъчно: 10 g / kg или по-малко
- Допустим диапазон: 20 ~ 30 g / kg, - Над: 30 g / kg или повече
E. Ефективна фосфорна киселина (ср. P2O5)
Фосфорната киселина е необходима в ранния етап на отглеждане на културите. Когато е в недостиг, ширината става тясна и броят на корените, стъблата и клоните намалява, а цъфтежът и плодовете се забавят
Фосфорната киселина е в непосредствена близост до pH на почвата, така че когато почвата е кисела, фосфорната киселина се фиксира в почвата и не се абсорбира от културата.
По-специално, в случай на женшен, прекомерното съдържание на фосфорна киселина е тясно свързано със съотношението на границата.
- Подходящо: 100 ~ 250 mg / kg, - Неадекватно: 100 mg / kg или по-малко
- Допустим диапазон: 250 ~ 400 mg / kg, - Излишък: 400 mg / kg или повече
Заместващи катиони на женшен
1. Калий, К
Калият (карли) действа върху производството на нишесте, захар и протеини в растението или натрупване на техните движения и по-специално насърчава изпаряването на водата, развитието на корените, цъфтежа и загубата. Ако тя е дефицитна, страничната ширина се стеснява и пада и изсъхва от периферията или края на листа и се потиска усвояването на магнезий (гото) и калций (вар). Особено, когато концентрацията на сол е висока в почвата и съдържанието на заместващ калий е високо, възниква физиологично разстройство (жълти петна).
Подходяща: 0,30 ~ 0,70 cmol / kg - Недостатъчна: По-малко от 0,30cmol / kg
- Допустим диапазон: 0,70 ~ 1,00cmol / kg - Излишък: 1,00cmol / kg или повече
2. Калций, Са
Калцият (вар) е четирите основни елемента на растежа на растенията. Той е необходим за производството и пренасянето на хлорофил и въглехидрати. Той насърчава развитието на корените и укрепва растителната тъкан за повишаване устойчивостта на болести и болести. Той насърчава размножаването на микроорганизми, насърчава, инхибира абсорбцията на вредни тежки метали и структурира подметката на почвените частици. Високите нива на вар или фосфорна киселина в почвата могат да причинят физиологични щети (жълтеникавокафяви петна).
- Подходяща: 3.0 ~ 5.0 cmol + / kg, - Недостатъчна: 3.0 cmol + / kg или по-малко
- Допустим диапазон: 5.0 ~ 6.5 cmol + / kg, - Над: 6.5 cmol + / kg или повече
- 3. Магнезий, Mg
Магнезият е член на хлорофила, който прави метаболизма на растението енергичен и е необходим за синтеза на протеини и мазнини на растението и спомага за движението на фосфорната киселина. Ако pH е ниско в почвата, вероятно ще се появят симптоми на дефицит на Goto. Ако съотношението K / Mg е високо в листата на женшен, възниква физиологично разстройство (жълто петно заболяване).
- Подходящ: 1,0 ~ 2,0 cmol + / kg, - недостатъчен: 1,0 cmol + / kg или по-малко
- Допустим диапазон: 2,0 ~ 4,0 cmol + / kg, - Над: 4,5 cmol + / kg или повече
4. Натрий, Na
Натрият не е съществен елемент от обикновеното растение, но съдържа по-малко от 2,8% във възприятието и съдържа около 0,1 ~ 100 mm в почвен разтвор, но се натрупва 50 ~ 100 mm в суха зона. Натриевите частици са подобни по размер на калий, а физиологичните функции са подобни на калий. Ако натрият в почвата е излишен, той изсъхва от периферията или края на листата и растежът се инхибира.
- Подходящо: 0,05 ~ 0,15 cmol + / kg - Недостатъчно: По-малко от 0,05 cmol + / kg
- Допустим диапазон: 0,15 ~ 0,2 cmol + / kg - Над: 0,2 cmol + / kg или повече
5. Химически обхват на почвената пригодност
- Химическите свойства, които трябва да се вземат предвид при избора на почва, подходяща за женшен, включват рН на почвата, концентрация на сол (ЕС), налична органична материя (OM), фосфорна киселина (Av.P2O5), заместващ катион (Ex.Cations), нитратен азот (NO3-N ), и тези фактори могат да бъдат сравнени с аналитичните диаграми, когато се изисква тестване на почвата.
Събиране на проби от почвата за анализ на почвата за ферма за женшен
A. Метод за взимане на проби
Времето за вземане на проби от почвата на планираната площадка е непосредствено след прибиране на реколтата и според резултата от теста тя се събира и тества отново една година след управлението на планираната площадка. Вземат се проби от същата почва. Количеството проба е достатъчно, ако 1 ~ 2 kg, но 10 ~ 12 проби от една ферма се отстраняват от чужди вещества и след това се събират на дълбочина 15 cm и се смесват добре.
- B. Сушене и подготовка на проби
- Изсушете добре в чист сянка в пластмаса или хартия. Глината се фино смила с гумен чук и след това се използва сито 2 мм. Пробата, която се разпределя, се поставя в найлонов плик от около 500 g.
C. Поискайте тест
Попитайте агенцията за тестване на почвата за тестване. Резултатите от анализа на почвата трябва да се съхраняват. Аналитичните елементи се отнасят до гореспоменатите свойства на почвените химични вещества, а резултатите от почвения анализ трябва да бъдат отнесени към организацията за изпитване.
Управление на почвата за Женшен
A.Възрастен женшен
При прерастването на женшен се появяват някои болести и вредители и нарушения като аномалия на почвената реакция.
Когато избирате място за плантация на женшен, изберете първата подрязана земя.
B. предишна култура
Както предишните култури, царевицата, суданската трева, ечемикът, бобовите растения и сладките картофи са добри. Избягвайте местата, където култури, които изискват много тор (зеле, червен пипер, чесън, зелен лук, лук, домат, тютюн, джинджифил и др.) Са отглеждани дълго време, тъй като има голяма възможност от прекомерен химически тор и замърсяване с вредители и пестициди.
C. Управление на мястото
Обикновено управлението на сайта се провежда за една година. Безопасно е обаче да се управляват ферми с лоши почвени условия, като площи за отглеждане на култури, които използват много тор или рекултивирана безплодна земя в продължение на две години.
Също така, през май ~ октомври, правете дълбоки цветя (повече от 30 см) за повече от 15 пъти и редувайте с предишната посока на обработка.
Добре е за дезинфекция на почвата и подобряване на физическите свойства чрез често култивиране в средата на деня по време на високата температура през юли-август.
Условията за основен тор са: първо, органични вещества с ниско съдържание на азот; второ, балансирано снабдяване с подходящи хранителни вещества и подобряване на физическите свойства на почвата; и трето, органичният компост трябва да бъде напълно ферментирал.
Нанесете достатъчно влакнеста органична материя върху планираната площадка, за да се съсредоточите върху подобряването на физическите свойства на почвата. Събирайте листа от твърда дървесина и др., През юни до юли, разпределете 1 тон или повече на 1 дека равномерно по цялата площ и го смилайте. Когато листата от твърда дървесина са трудни за получаване, използвайте суха слама, ечемичена слама или ръжена слама по 500 кг на дека или отглеждайте ръж, суданска трева и царевица. Ръжта, суданската трева и царевицата се изсичат, когато са напълно израснали, и след извършване на ротационни работи 3 или 4 пъти, оставете ги да узреят до известна степен, така че да не се струпат в земята. Ръжта, суданската трева и царевицата имат силна абсорбираща сила на торовите компоненти, така че в случай на плодородна земя може да се получи обезвреждащ ефект.
D. Подобряване на почвата в райони, където торът е прекомерен (в съответствие с Химическите стандарти за почвата)
В района, където торът е прекомерен, има опасения за запушване на соли. Следователно е необходимо да се определи периодът на подготовка на обекта след предварително диагностициране на химичните свойства на почвата, като се поиска анализ. Като метод за подобряване е възможно регулирането на плодородието чрез промяна на дълбочината на торене до 30 cm или повече или подобряване на почвата от 30 до 10 тона глинеста глинеста почва със съдържание на глина от 25 до 40%. Вземете ръж, суданска трева, която е силно поглъщаща сила, в сеялката и докато тя се върти и изгнива дълбоко. Ако искате да подобрите химичните свойства на почвата, планирате да отглеждате вашите култури
Растежът на семена от перила в треви, боб, фъстъци, сладки картофи и листа от перила е по-нисък от този на други култури, което води до намаляване на концентрацията на сол и по-ниска честота на пожълтяване.
E. Прочистване на земя Подобряване на почвата (в съответствие с почвено химичния стандарт)
Управлението на планираното място е за две години. Той има лоши физически свойства поради ниска загуба на хранителни вещества, нисък капацитет за задържане на вода, ниско съдържание на почвата и ниско съдържание на въздух, много ниско ефективно съдържание на фосфорна киселина и ниско базово съдържание на заместител на калций и магнезий. Методът за подобряване първо се анализира почвата и след консултация със съответните специализирани институти определя култивирането и капацитета. За подобряване на шлепа се прилага 3 ~ 4,5 тона / 10a прясна черница, последвана от оран с соево брашно, соево брашно (200 кг / 10а), посев ръж през есента, Прилага се 4,5 тона / 10а и до. Трябва да запазим колкото е възможно повече,
Когато заявлението е неизбежно, количеството на заявлението се намалява и оранът се извършва няколко пъти, така че да бъде напълно застрахован. Полето, което използваше хълмистата земя, хълмистата почистваща хартия или вар много, 1 кг на 10a бура се смесва с 20 - 30 кг пръст или пясък добре и се напръсква.
В компостната почва, която е сравнително ниска на плодородие, компостирането е сравнително безопасно, тъй като няма бързо увеличаване на почвените неорганични хранителни вещества, дори когато се прилага към 6 тона / 10а компост. Компостирането на добитък има високо съдържание на неорганични хранителни вещества, така че концентрацията на почвена сол и неорганично съдържание като фосфорна киселина и натрий Препоръчва се да не се използват повече от 3 тона / 10a, защото тя ще се увеличи значително и ще причини прекомерни неприятности. Освен това компостирането на добитък може да бъде предотвратено след две години отглеждане на зелени тревни култури след прилагането. Внимавайте, че при компостирането на добитък има голяма честота на зачервяване.
- Share